Různé

Milí strávníci, zákazníci a kritikové,

svět se mění a my s ním. Mění se též stravovací návyky běžné v naší společnosti. Mění se názor laiků i odborníků na to, jak by měla vypadat zdravá strava moderního člověka.

Školní jídelna pracuje v protředí, které má celou řadu omezení. Při skladbě jídelníčku musíme zohledňovat celou řadu kritérií a výsledná podoba a situace na talíři je kompromisem a průsečíkem všech těchto požadavků.

Co musíme brát v potaz:

1) složení tzv. spotřebního koše, které je dáno vyhláškou a bedlivě kontrolováno. Představa o zdravé stravě, kterou nám úředníci vložili do tohoto koše je zvláštní třeba enormním množstvím čerstvého mléka. Tato představa vychází z cca 50 let starých vědeckých poznatků a v podstatě ustrnula ve vývoji. Odborníci se na její vhodnosti neshodnou, ale my ji dodržovat musíme.

2) platná nutriční doporučení MŠMT. Tento dokument platí od roku 2015 a přinesl další zpřísnění a zpřesnění požadavků na stravu ve školní jídelně. V praxi to vypadá tak, že se hodnotí složení každého jídla z hlediska výskytu masa, masového vývaru nebo uzeniny. Mimochodem dle těchto doporučení je zařazení šunkofleků či chlupatých knedlíků porušením předpisů, bez ohledu na četnost, chuť, či množství použité uzeniny.

3) finanční norma - obědy jsou dotovány a samozřejmě normovány váhově pro různé věkové skupiny. V naší jídelně se cena použitých potravin na jeden oběd pohybuje těsně nad 20,-Kč. Za tuto cenu ovšem koupíte nanejvýš vepřové maso (povolené 4x do měsíce) nebo rybu pochybné kvality. Jakmile zařadíme doporučeného králíka, či krůtu, nebo oblíbeného lososa, dostáváme se okamžitě do problému s financováním.

A to nemluvím o biomasu a biopotavinách obecně, které bychom mohli a měli zařazovat též, ale potom bychom se z takového oběda dlouho finančně zotavovali.

4) chutě našich strávníků jsou velmi rozmanité. Jsou dány rodinnými tradicemi a regionálními zvyklostmi, ale samozřejmě i osobními preferencemi dětí i dospělých.

Před časem jsem měl zajímavou zkušenost s jedním jinak výborným a oblíbeným žákem. Neustále si stěžoval na jídlo. Až jednou mi hlásil, že byl konečně oběd dle jeho gusta - smažené rybí prsty a hranolky. Touto zkušeností jsem se naučil nejrůznější stesky žáků házet za hlavu, neboť rybí prsty porušují snad všechny normy a doporučení a v dnešní době se s nimi již ve školní jídelně nesmíte potkat.

Prohlašuji zcela zodpovědně, že kolektiv pracovnic naší školní jídelny se snaží ze všech sil tvořit jídlo moderní, zdravé, chutné a dle norem. Je to úkol téměř nadlidský a to se nezmiňuji o dietách a alergenech.

Na druhou stranu je potěšující růst počtu objednávek u salátů, kuskusových, pohankových a podobných jídel. Ukazuje nám to, že s chutěmi lidí a oblibou či odmítáním jídel je možné pracovat. Je to běh na dlouhou trať, jako každé vzdělávání. Srdce pláče nad každým kouskem lososa vyhozeným do odpadu. Ale cílem je zdravější a veselejší národ a pro tento cíl se vyplatí kousek masa obětovat. Třeba se jednou dostaneme z posledního místa v Evropě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Prosím tímto všechny rodiče, kteří mají upřímný zájem o zdravý vývoj svých dětí, aby nás podpořili tím, že budou společně s námi obhajovat zdravou stravu, vysvětlovat její význam a nutnost, a třeba také aby i doma zařadili na jídelníček mezi rybí prsty, hranolky a špagety luštěninový salát.

Pro zvídavé přikládám k nahlédnutí nutriční doporučení MŠMT.

Pro inspiraci posílám jídelní lístek jedné restaurace z roku 1965, který nám přinesl pro zpestření jídelníčku jeden náš zákazník. Vybrali byste si?

Náš přední odborník na gastronomii Pavel Maurer říká:" Nejezte a nežijte blbě!". Já věřím, že naše školní jídelna ke splnění tohoto hesla aspoň trochu přispívá.
Radim Pikner

Milí žáci, milí zaměstnanci,

od pondělí 23.3. 2015 funguje v naší školní jídelně bufetový pult, který bude strávníkům nabízet zeleninové a ovocné saláty, sušené ovoce nebo oříšky.Ovocný bar

Věříme, že toto zařízení přispěje ke zvýšení kultury stravování v naší školní jídelně a nabídne všem strávníkům možnost dotvořit si dle vlastní chuti každý den zdravé a dobré jídlo.

Těšíme se na Vaše reakce

Celkový pohled

R.M.

A o našem bufetovém systému se píše i na portále www.jidelny.cz

http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1558

Soubory